Monday 26 September 2011

Tat Nenas Gulung

                                                                  







                                                                 
                                                                   BAHAN-BAHAN
        
150 g mentega
100 g marjerin
70 g gula aising, diayak
2 biji kuning telur
1 camt vanila
350 g tepung gandum
50 g tepung jagung
jem nanas secukupnya
2 biji kuning telur, untuk sapu.
CARA-CARA MEMBUATNYA
Pukul mentega, marjerin dan gula hingga sebati. Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, putar rata. Bubuh vanila dan pukul 1-2 min lagi. Gaulkan kedua-dua jenis tepung hingga menjadi doh. Ambil sedikit, letak di dalam acuan (picit seperti semperit) dan tekan untuk mendapatkan jaluran sepanjang 6 cm. Letak jem (yg sudah dibentukkan bujur) pada hujungnya dan gulungkan kemas. Atur atas tin pembakar yg sudah dilengser dan sapu tat/biskut dengan kuning telur. Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau hingga keemasan.

1 comment:

  1. Nurani
    tahniah sudah ada blog yang kemas dan manis.
    terus menulis cerpen daripada entri masakan yang ada ini. tentang mufin? oh ya ada sebuah puisi Pak Samad tentang mufin! cuba cari dan baca.

    ReplyDelete